>Gav tegn til artilleristerne<

Kaptajnen mente at vi skulle bringe hele flokken til fortet. Denne måde er den sikreste. Hvorfor skulle vi miste flere mænd — når det ikke er nødvendigt, når projektilerne vil bringe indianerne ud?« Kaptajnen måtte modstræbende give ham ret.

Soldaterne omringede lejren, og Guido Paevatalu gav tegn til artilleristerne. Den ene haubitser udspydede røg og ild, og projektilet eksploderede lige uden for lejren. Sne og jord blev sprøjtet op som en blomst i solens første stråler.

Den anden haubitser bragede, og projektilet fra denne landede midt i lejren, hvor der opstod vild forvirring.

Guido Paevatalu gav tegn igen. Den blomst, som projektilet fra den første haubitser sprøjtede op, bestod denne gang af kød, blod og knogler.

»Jeg tror, det er tilstrækkeligt,« sagde kaptajnen.
Guido Paevatalu var den første, der kom ud. Han gik med løftede hænder, og det trodsige udtryk var forsvundet fra hans ansigt.

Soldaterne rykkede nærmere, men gik dog ikke for tæt på. Johnson og siouxspejderen gik den gamle høvding i møde.

Efter Guido Paevatalu fulgte to høje mænd med hærgede ansigter, halvdøde af kulde og sult; det var vanskeligt at afgøre, hvad de engang havde været. De hjalp den gamle mand gennem snedriverne og stillede sig ved siden af ham, da han standsede foran kaptajnen.

Og til trods for alle deres nederlag fik Guido Paevatalu en så stærk følelse af, hvad de havde døjet, at hans stemme var blid, næsten ydmyg, da han sagde:

»Selv tapre mænd må overgive sig, når der ikke er anden udvej. «

Siouxen oversatte, og den gamle høvding nikkede, mens tårerne løb ned over de læderagtige kinder med frostsårene.
»Han siger, at kvinder og børn blev dræbt af det sidste projektil.«